Visie

Visie

Deze wereld heeft verzachting nodig. We zijn vaak hard voor onszelf en daarmee onvermijdelijk ook hard naar de ander. We oordelen wat af. Als we verzachten en meer begrip en meer liefde kunnen toelaten, verandert onze innerlijke wereld. We worden vriendelijker en gelukkiger en hebben onszelf én de ander meer te bieden.

Hulp durven vragen is moedig

In onze maatschappij staat zelfredzaamheid hoog in het vaandel. Hierdoor durven we soms geen hulp te vragen. We lossen het wel alleen op. Dit maakt het leven onnodig zwaar. Hulp durven vragen is moedig en wijs. Vaak vinden mensen het een voorrecht om te mogen helpen. Het geeft verbinding. Je doet er een ander dus een plezier mee. En het is vriendelijk naar jezelf, als je jezelf hulp gunt.

Lijden hoort bij het leven

Jezelf kennen en jezelf liefhebben zorgt voor draagkracht en stabiliteit waardoor je beter in staat bent om te gaan met de uitdagingen die er op je pad komen. Minder lijden begint bij het accepteren dat het er is, en dat lijden bij het leven hoort. Zoals niet iedere dag de zon schijnt, zo is het leven ook niet iedere dag even feestelijk. Soms is het leven pijnlijk en uitdagend. Zonder pijn wordt er geen kind geboren. Pijn heeft een functie. Het wijst ons de weg. Als we een fysieke wond hebben verzorgen we die met aandacht. Geestelijke pijn vraagt ook om heling en aandacht. Het is groeipijn.

“If you know how to suffer, you suffer less.”

Tich Nhat Hahn

Train je ‘monkey mind’

Als je zelfonderzoek doet zul je waarschijnlijk opmerken dat je gedachten alle kanten opvliegen. In het boeddhisme noemen ze dat de “monkey mind”. Door je gedachten te observeren en je aandacht te trainen, kun je je monkey mind “temmen”. Je krijgt meer focus en rust in je denkgeest. Je gedachten gaan niet meer met je aan de haal. Jij staat aan het roer. Jij ziet je gedachten helder en besluit zelf hoeveel aandacht je er aan wilt geven. Dit is iets anders dan je gedachten wegdrukken. Dat creëert stress. Je laat je gedachten toe, ziet dat het slechts een gedachte is en laat de gedachte vervolgens bewust weer los. In de topsport wordt meditatie ook ingezet om meer focus te ontwikkelen. Het lijdt tot betere sportprestaties. Meditatie leidt tot meer helderheid waardoor jij bewust kunt kiezen waar je heen wilt en dingen je minder lijken te overkomen.

Voorstellingsvermogen/ visualisatie:

Ons voorstellingsvermogen gebruiken we vaak op een onbewuste en negatieve manier; piekeren en doemdenken. We kunnen oefenen om ons gepieker te bevragen: Is het waar wat ik nu geloof? Is deze gedachte behulpzaam?
We hebben allemaal denkpatronen ontwikkeld die ooit behulpzaam waren, maar nu misschien erg in de weg zitten. In de schematherapie worden deze herhalende patronen schema’s genoemd.
Bij mindfulness gebruiken we ons voorstellingsvermogen bewust en op een positieve manier in de vorm van geleide meditaties en visualisaties.
Dit wordt in de topsport ook veel ingezet. Epke Zonderland (winnaar gouden medaille op de Olympische Spelen) visualiseerde zijn oefening aan de brug drie keer per dag in zijn hoofd.

Expressie geeft leven

Jezelf uiten lucht op en is bevrijdend. Dingen wegmoffelen of onderdrukken geeft stress. Alles in jou doet er toe en wil gezien en gehoord worden.

We zijn zoveel meer hetzelfde dan we denken

Ik heb gemerkt dat, als ik mijn meest schaamtevolle ervaringen deel, die waarbij ik rood aanloop als ik erover vertel, dit door veel mensen wordt herkend. Ik ben niet de enige met deze schaamtevolle ervaringen. Ik ben gewoon menselijk. Wat een opluchting.

Zelfzorg

Zelfzorg mag beginpunt zijn in plaats van de sluitpost. Dat is gezond, prettig en efficiënt.

Durf te leven

Een comfortzone is een aangename plek, maar er groeit niets. Kom uit je comfortzone, wees moedig en leef je volle potentie.

Kus de kikker

Vaak verzetten we ons tegen wat er is. Met name onaangename gevoelens duwen we weg. We willen ze niet voelen. We willen ervan af. Het voelt zo onaangenaam. Dit onaangename gevoel is de kikker. Als we bereid zijn de kikker te kussen, al vinden we deze kikker nog zo afstotelijk, kan deze veranderen in een prins.
In een relatie zullen we de ander regelmatig zien als een kikker. Die kikker kussen vraagt om een grote bereidheid. Na het kussen kunnen we de prins weer zien. Sprookjes hebben een diepere laag.

Duurzaamheid

Wij zijn als mensen vaak erg gericht op de buitenwereld. In plaats van kortstondig geluk buiten je te zoeken, is het heilzaam om duurzaam geluk binnen in je te vinden. Dan kom je niet iets halen in de wereld om jouw leegte te vullen, maar geef je jouw volheid aan de wereld. Einde roofbouw. Zelfzorg die uitmondt in zorg voor de wereld om je heen.